dimecres, 22 de desembre del 2010

De prohibicions i censures






No he entès mai cap tipus de censura i menys quan s'aplica a l'art, sempre se sol tractar de censura moral, és a dir, evitar que el públic senti paraules malsonants o que poden ferir la seva sensibilitat, o evitar que vegin els genitals masculins o femenins en el seu màxim esplendor o mínima expressió.
Dins d'aquesta disciplina sempre ni hi ha hagut, hi haurà i encara ara trobem alguna cosa que per qualsevol censor que se'n preï pot ser susceptible de ser censurada; però quin codi ètic emprarà el professional de la cosa?, dins una cultura aquest codi pot ser perfectament vàlid i en una altra no gens.




Masaccio: Expulsió d’Adam i Eva del Paradís. Abans i després de la restauració



Ja sabem que al segle XV en ple renaixement, la pintura era durament censurada,  "emparraven" qualsevol pubis o penis que se'ls posava per davant.......desprès els restauradors tenien una feinada de cal déu i havien de reparar el tort,  Europa n'està plena d'exemples.

Però han passat molts segles.......




 Portada del disc "Night work" dels Scissors Sisters.

 La Fundació Mapplethorpe en va autoritzar el seu us de forma excepcional.



......d'aleshores ençà, hom podria esperar una mica més de lucidesa a l'hora d'aplicar la tisora per  què, pot avui en dia ofendre algú un cul en un mallot molt ajustat?..... Es veu que sí, doncs algun llumenera  del facebook ha pensat que això pot ser motiu d'algun somni eròtic no desitjat i ha censurat  les campanyes publicitàries del disc "Night work" dels Scissors Sisters, un grup nord americà de pop electrònic, adduint que la imatge de la portada és "inapropiada i excessivament explícita".



Per acabar-ho d'adobar i fer tot l'assumpte més patètic del que ja és, resulta que  la fotografia escollida i que retrata les natges del ballarí clàssic Peter Reed és d'en Robert Mappelthorpe, uns dels fotògrafs més reconeguts de tots els temps i del qual me'n declaro fan incondicional.

És autor dels magnífics retrats que artistes com Susan Sarandon, Blondie, Andy Warhol, Patti Smith, Arnold Schwarzenegger, William Burroughs o Susan Sontag, entre d’altres, li van demanar.






.... i és que estimats amics americans, us continueu equivocant...

NO a la censura!:






















6 comentaris:

Clidice ha dit...

Em sembla que Amèrica és un món molt complex, i encara que siguin d'origen cultural europeu, han evolucionat per altres camins. Imagino que la censura d'aquesta portada pot servir d'exemple perfecte del terrible poder que té la religió i el puritanisme allí. I, també, de les curioses normes de FB a l'hora de desfer o retallar grups, ratllant en la paranoia.

Per cert, que gran Masaccio!

Alberich ha dit...

Jo crec tan poc amb la censura que no m'agrada censurar-me ni a mi mateix...:)

Anònim ha dit...

Estats Units...tot un món, capaç del millor i del pitjor. Pot estar a la vanguarda de lo lliberal i, alhora, ser la societat més puritana que existeix...
Serà per això que no m'agrada gaire els EE.UU.?

Una abraçada

PaVen

wanderlust ha dit...

Clídice, love Masaccio too!!!!, shhhh, calla que igual em censuren el comentari.

Alberich, ben fet!

Paven, tens raó, el millor i el pitjor, igual que aquí i a tot arreu però, no et pensis...
Jo sóc pro-americana de mena, m'agrada tot el que em pot agradar de la seva cultura, però sóc crítica amb el que no m'agrada...així es produeixen els canvis...
A big hug for you too!

Filadora ha dit...

Les fotos m'han encantat!

wanderlust ha dit...

Són un regal per la vista Filadora :)